-
 Ana sayfan Yap 
 Favorilerine Ekle 
 E-Posta 
 Tavsiye Et 
 İletişim 
Bugün : 22 Aralık 2024       


ANA SAYFA

FORUM

ANSİKLOPEDİ

RESİMLER

AL / SAT

ÜYELER
Forumdaki Son cevaplar : BIRBIRINDEN MUHTESEM ISPINOZ TÜRLERI BU ..(Adalente) Saka Kuşu Lisansları (Arnavut Şevket Tam..(amatorkanarya) Yeni eşe atma..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu çift seçimi:..(amatorkanarya) Kanaryam duştan sonra hastalAndamatorkanarya) Bülbül ötümlü kanarya - konya şampiyonu..(amatorkanarya) Gloster Üretimhane..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu sizi sevmesinin 10 yolu..(amatorkanarya) ELDE ÖTEN BÜLBÜL HARİKA..(amatorkanarya) Doğada florya..(amatorkanarya)
Resimlerden
Galeriden seçmeler..
Resim Gönder

Bernois
 
Anket
Hobi ölçünüz nedir ?
Bir adet kuş besliyorum (37 %)
Birden fazla besliyorum ama üretmiyorum (23 %)
Bir kaç eş ile üretiyorum (16 %)
Beş on takım kuş ile üretiyorum (8 %)
10 takımdan fazla kuş ile üretiyorum (15 %)
112 - Katılım
 
Döviz Kuru
Alış
1 EUR : 22.3034 YTL
1 USD : 35.0619 YTL
Satış
1 EUR : 22.4511 YTL
1 USD : 35.1251 YTL
 
Dil Seçimi
tr en de
( TR )
 
Mantar
  Yazılar || HASTALIKLAR VE TEDAVİLERİ
   Mantar

Aspergillus InfeksiyonlarI (Aspergillosis)
Aspergillosis en yaygIn kanatlI hastalIklarIndan bir tanesidir. HastalIk etkeni A. fumigatus’tur. AyrIca A. flavus, A. niger, A. nidulans ve A. terreus da patojen türler arasIndadIr(23,34).
Bütün kus türlerinin infeksiyona duyarlI oldugu görülmektedir. Papagan, parakeet ve kanaryalar daha sIk infekte olan türlerdir. HastalIk hem kafes kuslarInda hemde dogada serbest olarak yasayan kuslarda yaygIndIr(34).
Aspergillosis kuslarda genellikle iki formda görülür. Kronik form opurtunistik bir infeksiyondur ve immunosupresyon durumuyla iliskilidir. Lezyonlar tracheal bifurkasyonda, gögüs ve hava keselerinde yaygIn olarak bulunur. Deri, kursak ve özafagusa ait granulomlar bildirilmistir. Ses kaybI, depresyon, kusma, PU/PD ve kilo kaybI klinik belirtileri olusturur. Merkezi sinir sistemi belirtileri hastalIgIn siddetli nekrotize formunda görülebilir. Akut form fungal sporlarIn çIkarIldIgI formdur. Bu formun çogu vakalarda öldürücü oldugu bildirilmistir. Genellikle çok miktarda milier granülomlar bulunur. AyrIca depresyon, anoreksi ve PU/PD gibi klinik belirtiler görülür(47). Klinik belirtiler çok çesitli olup hemen hemen her organda lezyonlar bulunabilir. Fungus ilk önce solunum kanalIna yerlesir ve özellikle, akciger ve hava keselerinde karakteristik lezyonlar olusur(34).
Perakut pneumonik formda, akcigerde konjesyon ve sarImsI milier nodüller göze çarpar. Herbir lezyon bir hiperemi alanI ile çevrelenmistir. HastalIgIn ileri dönemlerinde konsalidasyon alanlarI olusur ve milier nekrotik nodüller birleserek daha büyük nodüllere dönüsür. Ölümden önce akciger dokusunun büyük bir bölümü bu görünümü almIstIr. Bazen disk biçiminde nekrotik plaklar gelisir. Plaklar daha çok hava keselerinde olusur. Bu plaklar akcigerde olusan plaklara çok benzemektedir(34).
Akut vakalarda sadece hafif yangIsel lezyonlar bulunabilir. Nekrotik plaklarIn gelismesinden önce hava keselerinin seröz membranI yavas yavas kalInlasIr ve beyazImsI bir görünüm alIr. Bazen E. coli ve M. tuberculosis gibi sekonder bakteriyel infeksiyonlar olusur ve irin olusumu görülebilir. Lezyonlar hava kesesi ve akcigerlere göre üst solunum yolunda daha az görülür. Bazen agIzdaki müköz membranda plak benzeri lezyonlar meydana gelir. Hatta sindirim kanalInIn asagI kIsImlarInda ve barsaklarda da meydana gelebilir. Abdominal hava keselerindeki lezyonlarIn yayIlmasIyla peritonitis gelisir. Aspergillus tarafIndan olusturulan nekrotik nodüller karaciger, böbrek ve diger organlarda da bildirilmistir. Bazen beyinde apseler olusur ve göz lezyonlarI da bildirilmistir(34). Teshis solunum sistemindeki tipik lezyonlarIn varlIgIna dayanIr(34). siddetli lökositozis, serumda CPK, LDH ve SGOT düzeylerinde artIs, hava kesesi, trachea ve diger kanlI agar ve Sabourand dekstroz agarda gelisir. Radyografi bazen hava kesesi bozukluklarInI gösterebilir. Kesin teshis endoskopi ve laparotomi ile konulur. Böylece hava keseleri yüzeyindeki ve serozadaki nodüller ve plaklar görülebilir. Çogu yIrtIcI türler için seroloji mümkündür(47). Son zamanlarda teshis için enzim-immunohistokimyasal yönteme basvurulmaktadIr. Bu amaçla monoklonal ve poliklonal antikorlar kullanIlmaktadIr(12).
Akcigerdeki lezyonlar hifa içermedigi zaman hastalIk tüberküloz veya pseudotüberküloz ile karsIlastIrIlabilir. Çiçek ve trichomoniasis bazen agIz boslugunda aspergillozis lezyonlarIna benzer lezyonlara neden olabilir. Barsaktaki granülomatöz lezyonlar E. coli ve tüberküloz basili tarafIndan da olusturulurlar(34).
Tedavi güçtür ve mümkün oldugu kadar erken baslanIlmalIdIr(47). Infeksiyon solunum ve sindirim yoluyla sporlarIn alInmasIyla olustugundan dolayI hijyen kosullarIna uyulmasI infeksiyonu önleme açIsIndan ilk yapIlacak islemdir(34). sayet bir infeksiyon olusursa, bütün infeksiyon kaynaklarIortamdan uzaklastIrIlmalI, kafes ve kusluklar sIcak sodalI veya deterjanlI sularla temizlenmelidir. HastalIktan süphelenildiginde veya teshis konuldugunda hastalIk çok ilerlemis oldugu için çogu vakalarda tedavinin basarIlI olmasI mümkün degildir. Nistatin, günde 2 defa 15 dakikalIk sürelerle aerosol olarak uygulanmasI önerilmektedir. Papaganlarda potasyum iode’nin, 60 ml içme suyu içerisinde 150 mg miktarInda günasIrI olarak verilmesinin hastalIgIn önlenmesi açIsIndan etkili oldugu ileri sürülmüstür. Bu doz, kusun büyüklügüne ve türüne baglI olarak hekim tarafIndan degistirilebilir(34).Amfoterisin-B, FTS ile sulandIrIlarak 1 mg/kg oranInda intratracheal yolla günde iki kez verilebilir. 5-flusitosin, 60 mg/kg dozunda oral yolla günde 2 kez verilir. Gerekirse tüple beslenme, sIvI tedavisi gibi destekleyici tedaviler ve sekonder infeksiyonlarIn tedavisi yapIlmalIdIr(47).

 Zuhal DAŞTAN


 Yazan : Zuhal Daştan | Okunma : 1025 | Yorum (0) | Tarih: 18.12.2016 | Oy:  | Oy ver | Arkadaşına Gönder |


 
Son 5 Yorum

Henüz Yorum Yazılmamış.
Siz bir tane yazın..



Yorum ekleyin..(Sadece üyeler)

Kodlar , Duygular (Smile'ler)
 
Üyelik
Kullanıcı : 
Şifre : 
Hatırla :   Gizli : 

  
 
Facebook

 
Hit yazılar
MUHABBET KUŞUNUN GÜVENİNİ KAZANMA
LİPOKROM KANARYALAR
Renk Kanaryaları Geniş Bilgi
BÜLBÜL ÖTÜMLÜ KANARYA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Alman Tepeli
 
2004 © Copyright KanaryaSevenler.com
Website motorumuz ? 2007 Aspsitem Ay Y?ld?z.
Bu sayfa: 0,86 saniyede yorumlandı.