-
 Ana sayfan Yap 
 Favorilerine Ekle 
 E-Posta 
 Tavsiye Et 
 İletişim 
Bugün : 22 Aralık 2024       


ANA SAYFA

FORUM

ANSİKLOPEDİ

RESİMLER

AL / SAT

ÜYELER
Forumdaki Son cevaplar : BIRBIRINDEN MUHTESEM ISPINOZ TÜRLERI BU ..(Adalente) Saka Kuşu Lisansları (Arnavut Şevket Tam..(amatorkanarya) Yeni eşe atma..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu çift seçimi:..(amatorkanarya) Kanaryam duştan sonra hastalAndamatorkanarya) Bülbül ötümlü kanarya - konya şampiyonu..(amatorkanarya) Gloster Üretimhane..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu sizi sevmesinin 10 yolu..(amatorkanarya) ELDE ÖTEN BÜLBÜL HARİKA..(amatorkanarya) Doğada florya..(amatorkanarya)
Resimlerden
Galeriden seçmeler..
Resim Gönder

Harleguin Kanaryası (Portekiz)
 
Anket
Hobi ölçünüz nedir ?
Bir adet kuş besliyorum (37 %)
Birden fazla besliyorum ama üretmiyorum (23 %)
Bir kaç eş ile üretiyorum (16 %)
Beş on takım kuş ile üretiyorum (8 %)
10 takımdan fazla kuş ile üretiyorum (15 %)
112 - Katılım
 
Döviz Kuru
Alış
1 EUR : 22.3034 YTL
1 USD : 35.0619 YTL
Satış
1 EUR : 22.4511 YTL
1 USD : 35.1251 YTL
 
Dil Seçimi
tr en de
( TR )
 
DOMİNANT BEYAZ RENK
  Yazılar || RENK KANARYALARI
   DOMİNANT BEYAZ RENK




DOMİNANT BEYAZ RENK:

17. yy. a kadar geriye gidildiğinde kayıtlar göstermektedir ki beyaz temel renkli kanaryalar mevcuttur ve kalıtım özellikleri ile ilgili çok az çalışma yapılmıştır. Bu kuşların ya da daha sonra Alama stoklarında ortaya çıktıkları kaydedilenlerin bizim şimdi adlandıracağımız dominant beyazlar mı yoksa resesif beyazlar mı olduklarını bilmiyoruz. 1920’lerin sergilerinde dominant beyaz ile karşılaşıyoruz. Ancak kuşun yeni spontan bir mutasyon mu olduğu yoksa uzun zamandır süregelen bir döl mü olduğu kayıtlarda yer almıyor. Adından anlaşıldığı gibi beyaz kanaryanın bu versiyonu dominant heterozigot versiyondur ve bu yüzden lipokrom renklenmesinin tüm diğer formları üzerinde baskındır. Sonuç olarak bir kuş dominant beyaz olsun ya da olmasın bu faktörü taşıyamaz. Bu kalıtım modeli intensive (intensive: yoğun, sık tüyler için kullanılmış ve hep bu şekilde kullandım-çeviren.) tüyler içinde aynıdır.

Çift 1 DOMİNANT BEYAZ X DOMİNANT BEYAZ

Ww Ww
WW Ww wW ww
W değiştirilmemiş normal geni, w mutant allelomorfu gösterir.
Böylece dominant beyaz ile dominant beyazın bu çiftleşmesinden beklenen sonuç: %25 Ww normal renkliler, %50 Ww heterozigot dominant beyazlar ve %25 homozigot dominant beyazlar

Çift 2 DOMİNANT BEYAZ X NORMAL

Ww WW
WW WW wW wW
Dominant beyaz ile normalin ( normal kelimesi ile dominant olmayan beyaz kastediliyor) çiftleştirilmesi ile beklenen sonuç: %50 WW normal renkli ve %50 wW heterozigot beyazlar.

Eğer iki normal kuşu çiftleştirirsek baskın beyaz yavrular elde edeceğimiz açıktır.
Örnek olarak her ne kadar dominant beyaz ile dominant beyazı çiftleştirmiş olsak da bu çiftleştirme tercih edilmez. Çünkü tutulan kayıtlara göre; mutasyon çift dozda meydana geliyorsa, örneğin homozigot dominant ise yavru yaşayamaz yani yumurtadan çıksa bile olgunluğa erişemez. Ancak yazar tarafından araştırılan sınırlı sayıdaki dominant beyaz ile dominant beyaz çiftleştirmeleri bu verileri doğrulama ya da çürütme konusunda yetersiz kalmaktadır. Kayıpların nasıl meydana geldiği tam belirtilmediği, yumurtanın içinde mi yoksa olgunluğa erişememe yüzünden mi olduğu bilimsel bir biçimde açıklanamadığı için bu kayıtlardaki bilgilerin doğruluğu şüphelidir.
Tüm heterozigot dominant mutasyonlarda baskınlığın dereceleri vardır. Mutasyonun etkisi gerçek rengi maskeler. Normalde sarıdır ancak tüylerin arasında lipokrom tarafından renklendirilen bazı izole alanlar ile karşılaşmak mümkündür. Bu alanlara genellikle uçuş ve kanat tüylerinin ucunda, boyun bölgesinde rastlanır ve yoğunlukları kuşlardan kuşlara değişiklik gösteriri. Normal koşullarda beyaz mutasyonun sarıyı maskelediğini söyledik. Bı bilimsel nedenlerden çok tarihi nedenlere dayanır. Kırmızıyı maskelememesi için kesinlikle bir sebep yoktur ve bunun yetiştiriciler tarafından bilinmesinde yarar vardır. Böylece kırmızı bir kuşu “clear” sarı ile çiftleştirip bir anda yıllarca oluşturmaya çalıştıkları iyi renklendirilmiş sarı nesli bozmazlar. Carophyll Red veya başka bir sentetik renklendirme ajanı kullanıldığında dominant beyaz faktör tarafından maskelenmemiş lipokrom, rengin kırmızıya ya da turucuya değişmesine neden olacaktır.
“Clear” dominant beyazın sergilenme standardında olması için normal lipokrom izlerini taşımayan açık parlak beyaz tüylere sahip olması gerekir.Diğer tüm lipokrom variyetelerinde de olduğu gibi beyaz rengin parlaklığı optik mavi faktörü taşıyan kuşlar tarafından oluşturulur. Ancak dominant beyazlar söz konusu olduğunda bu durum karışıklık gösterebilir. Sarı lipokrom elimine edilmek istendiğinde optik mavi faktör beyazda olduğu gibi lipokrom renklenmesinin üzerinde etkili olarak onu daha belirgin bir hale getirecektir. Tam bir cevap olmasa da ileride daha detaylı olarak değineceğimiz fildişi ( ivory) faktör devreye girecektir. Fildişi faktörün rolü normal lipokrom rengini modifiye etmektir: sarıya eklendiğinde rengi parlak sarıdan soluk limon sarısına çevirir. Tahmin edileceği gibi beyaz üzerinde etkisi yoktur. Henüz değinmediğimiz sebepler yüzünden fildişi faktörün eklenmesi ayrıca uçuş tüylerindeki herhangi bir lipokrom izini de yok eder. Uçuş tüyleri lipokrom birikintilerinin en sık oluştuğu bölgelerdir.Uzun süre dominant beyaz kuşların sadece non-intensive ( yoğun olmayan) kuşlarla çiftleştirilmesi gerektiğine inanıldı. Artık bu durumun değiştiği söylenebilir fakat yine de böyle düşünülmesinin sebebi dominant beyaz faktörün bir şekilde tüy kalitesinde bozulmaya neden olduğuna inanılmasıdır. Tabii bu doğru olamaz. Çünkü bu faktör tüylerin kalitesinden değil, lipokromun tüylerde meydana getirdiği renk değişimini sınırlamak ile görevlidir. Renkli kanarya terminolojisinde dominant beyaz kuş “silver”( gümüş) olarak adlandırılır ve bu terimin kullanıldığı durumlarda resesif değil de dominant beyaz kanaryadan bahsedildiği anlaşılmalıdır.

KAYNAK:ZUHAL DAŞTAN-TKKKF BAŞKANI

 


 Yazan : Zuhal Daştan | Okunma : 1529 | Yorum (0) | Tarih: 19.12.2016 | Oy:  | Oy ver | Arkadaşına Gönder |


 
Son 5 Yorum

Henüz Yorum Yazılmamış.
Siz bir tane yazın..



Yorum ekleyin..(Sadece üyeler)

Kodlar , Duygular (Smile'ler)
 
Üyelik
Kullanıcı : 
Şifre : 
Hatırla :   Gizli : 

  
 
Facebook

 
Hit yazılar
MUHABBET KUŞUNUN GÜVENİNİ KAZANMA
LİPOKROM KANARYALAR
Renk Kanaryaları Geniş Bilgi
BÜLBÜL ÖTÜMLÜ KANARYA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Alman Tepeli
 
2004 © Copyright KanaryaSevenler.com
Website motorumuz ? 2007 Aspsitem Ay Y?ld?z.
Bu sayfa: 0,75 saniyede yorumlandı.