-
 Ana sayfan Yap 
 Favorilerine Ekle 
 E-Posta 
 Tavsiye Et 
 İletişim 
Bugün : 22 Aralık 2024       


ANA SAYFA

FORUM

ANSİKLOPEDİ

RESİMLER

AL / SAT

ÜYELER
Forumdaki Son cevaplar : BIRBIRINDEN MUHTESEM ISPINOZ TÜRLERI BU ..(Adalente) Saka Kuşu Lisansları (Arnavut Şevket Tam..(amatorkanarya) Yeni eşe atma..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu çift seçimi:..(amatorkanarya) Kanaryam duştan sonra hastalAndamatorkanarya) Bülbül ötümlü kanarya - konya şampiyonu..(amatorkanarya) Gloster Üretimhane..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu sizi sevmesinin 10 yolu..(amatorkanarya) ELDE ÖTEN BÜLBÜL HARİKA..(amatorkanarya) Doğada florya..(amatorkanarya)
Resimlerden
Galeriden seçmeler..
Resim Gönder

Harz Roller
 
Anket
Hobi ölçünüz nedir ?
Bir adet kuş besliyorum (37 %)
Birden fazla besliyorum ama üretmiyorum (23 %)
Bir kaç eş ile üretiyorum (16 %)
Beş on takım kuş ile üretiyorum (8 %)
10 takımdan fazla kuş ile üretiyorum (15 %)
112 - Katılım
 
Döviz Kuru
Alış
1 EUR : 22.3034 YTL
1 USD : 35.0619 YTL
Satış
1 EUR : 22.4511 YTL
1 USD : 35.1251 YTL
 
Dil Seçimi
tr en de
( TR )
 
Karaipek'ten Malinua Eğitim ve Beslenme
  Yazılar || ÖTÜM KANARYALARI
   Karaipek'ten Malinua Eğitim ve Beslenme

MALiNUA EĞiTiM/BESLENME

 

Ekim ayinin 1,ve 20 tarihleri arasinda malinualar eğitim kafeslerine alinmali,sakin,ve eğitime uygun bir mekanda rafa konulmalidirlar.Rafin ön cephesine takilan kornejli bir perde,ve tavana asilan işik gücü ayarlanabilen bir ampül eğitim için gereklidir.

1.Dönem(Yeni ortamlarina alişma dönemi):Rafta kafes aralari kapatilmaz,işik gücü normal tutulur,beslenmeleri alişik olduklari karişik tohum yemleri karişimi ile karşilanir.Yumurta mamasi verilmez.1.Dönem 4 gün devam ettirilir.

2.Dönem(Ötüme teşvik dönemi):Kafes aralari kapatilir,birbirlerini görmeyen kuşlar ötüm öğrenimine teşvik edilir.1.Dönemde olduğu gibi beslenmeleri alişik olduklari karişik tohum yemi ile karşilanir.Yumurta mamasi verilmez.Işik gücü normal tutulur.(örneğin;40 Wattlik işik gücü).2.Dönem 6 gün devam ettirilir.

3.Dönem(Ötümlerini geliştirme dönemi):Eğitici/Öğretici kuşlar eğitim odasina alinir.Sayilarina göre 3 veya 4 gözlü bir kutuya(rafa) üst üste veya yan yana konularak,devamli işik alan, yavrularin göremeyeceği uygun bir yere alinirlar.Eğitim metodunun uygulandiği süre içinde,yani eğitimin başlatildiği 1.günden, eğitim ortaminda tutulduklari son güne kadar bulunduklari oda isitilmaz.Eğitim odasi gayet serin olmalidir.3.Dönemin başlatilmasi ile birlikte mekanin işik gücü hergün kademeli olarak azaltilmali,ve tohum yemindeki şalgam tohumunun karişim orani gün,ve gün artirilmalidir.Kuşlarin ötümü öğrenmeden ötüm deparina kalkmamalari,ötümü aceleci bir üslupla öğrenmemeleri ,çok dik, yüksek ötmemeleri sebepleri, serin odalarda,ve loş işik gücünde tutulmalarini,%40 oranininda şalgam tohumu karişimli yemle beslenmelerini gerektirmektedir.Bu şartlarda eğitilen kuşlar sakinleşecek,dinlemeyi öğrenecek,ve öğrendiklerini tekrarliyacak, kisa bir süre içinde genetik ötüm yapilari kalitesindeki ötümlerini sergileyeceklerdir.3.Dönemin başlatilmasindan birkaç hafta sonra ötümlerini geliştiren kuşlarin bulunduklari rafin önüne perde çekilerek kuşlar yemlik ve suluklarini görebilecekleri loş işikta tutulurlar.işte bu ortamda kuşlar ötümün en hassas detaylarini öğrenirler.

Ötüm geliştirme döneminde kuşlarin beslenmeleri hergün;%40 Şalgam tohumu / % 40 Kuş yemi / % 5 Keten tohumu / % 5 Kirilmiş yulaf bulguru / % 5 Niger / % 5 Sihhat tohumlari yem karişimi... haftada 1 veya 2 defa; kuş başina bir çay kaşiği yumurta mamasi...ve haftada yine 1 veya 2 defa; meyva/yeşillik ile karşilanmalidir.Ufak parçalara ayrilmiş meyva,ve yumurta mamasi eğitim kafeslerinin orjinal yemliklerinin kenarina konulabilir.

Aralik ayinin ilk haftasindan itibaren kuşlar sicakliğin 20 / 22 derecede sabit tutulduğu,ve işik gücünün normal olduğu başka bir odada dinlenmeli,ötüm yapilari ve kaliteleri birbirlerine en çok benzeyen kuşlardan 4 lü gruplar(koleksiyon)kurulmalidir..BAŞARILAR

Not:Tohum yemi karişimina kenevir tohumu katilmadiği için,az miktarda çekilip yumurta mamasina kariştirilmasi çok faydalidir.

 


Egitim kafesine alinan yavrular yarişma zamanina kadar egitim kafeslerinde tutulmali,egitim/egitim metodu uygulamasi yarişmalara kadar devam ettirilmelidir.
Çünki kuşlar puanlamalarda/yarişmalarda hakemlerin begenisini kazanacak gerçek malinua ötümünü sergilemeli,kulaga çok hoş gelen yumuşak aksanla tüm sesleri eksiksiz,ustaca ötmeli,ötüm tarzlarindaki olgunluk,ve ehlileşme hakemler tarafindan hemen fark edilmelidir.işte açikladigim bu özellikli kuşlarin kazanilmasi, sadece egitim metodunun uygulanmasi,ve egitim metodu koşullarinda tutulmalari ile mümkündür.

Koyu renkli perdelerden ziyade,gün işigini animsatan,ve rafin içine yansitan sari rengin koyu tonlari,açik yeşil,açik kahve/yeşil, gri renkli perdeler rafin önüne çekilmektedir.Mahalin işik gücü kuşlarin sert,ve yüksek ötme durumunda devamli azaltilacagi için perdenin rengi çok koyu olmamak şartiyla pek önem taşimaz,yani perdenin rengi mahalin işik gücüne göre ayarlanmaz.


Dinlenme amaciyla başka bir odaya alinan kuşlar tek tek degil , 4 lü gruplar halinde dinlenir,aralarindan kabiliyetliler,ayni tazda öten ayni ötüm özellikli kuşlar seçilip yeni 4 lü gruplar kurulur,ve bir daha başka kuşlarla degiştirilmeden ayni 4 lü gruplarla antrenmana(dinlemelere) devam edilir.


Kuşlarin puanlamalarda/yarişmalarda hakemler tarafindan hangi saatte dinlenecegi bilinmedigi için dinlenmeleri/antrenmanlari degişik saatlerde gerçekleştirilmeli,degişik zamanlar için ötüme hazirlanmalidirlar.


Bu tohum yemi karişimi kuşlarin egitiminde verilmelidir( hafif diyet yemi).Diger dönemlerde %50 kuş yemi,%20 şalgam tohumu,%10 niger,%10 kenevir tohumu,%5 yulaf bulguru,%5 keten tohumu yem karişimi verilebilir.

'' Egitimden önce egitim verecegimiz kuşlar'' sözü ile herhalde egitim metodunun uygulanmasi öncesindeki salma veya büyük kafeslerde barindirildiklari süre kastediliyor.Malinualar degişik irk veya başka tür(cins) kuşlarlarla ayni ortamda tutulmamali, sadece kendi ortamlarinda malinua sesleri duymalidirlar.Kendi ortamlarinda(salma veya büyük kafeslerde) sadece malinua sesleri duyan yavrular egitim metodu uygulamasi öncesi seslerini olumlu yönde geliştireceklerdir.

 

Malinualara,ve bülbül ötümlü kanaryalara uygulanan egitim metodlarini karşilaştirmaya bir anlam veremiyorum. Kalici,genetik ötüm yapisi olmayan,egitimlerine daha yumurtada başlanan,çok uzun yillar içinde denenerek en dogrusu bulunmuş metodlarla egitilerek kazanilan bülbül ötümlü kanaryalarin,üzerinde 250 yil çalişilmiş kalici genetik ötüm yapisi oturtulmuş,C.O.M tarafindan ötüm irki olarak kabul edilmiş,A dan Z ye standartlari belirlenmiş(Egitimleri dahil) malinualarla,ve malinua egitimiyle karşilaştirilmasinin dogru olmadigina, malinularin sadece malinualar için belirlenmiş,dogrulugu kanitlanmiş egitim metodu ile egitilmelerinin dogru olduguna inaniyorum.

Malinualara uygulanan egitim metodunun sebebi,zaten genetik ötüm yapilarinda var olan sesleri geliştirmeleri,babalarindan veya ayni soyun ayni ötüm özellikli kuşlarindan ötümün ince,hassas detaylarini ögrenmeleridir.Egitim koşullarinda tutulan yavrular babalarini dinlesin veya dinlemesin yine malinua öteceklerdir.

17 yildir malinua yetiştiriyorum,almanya,hollanda,belçikada hemen hemen tüm yetiştiricilerin kümeslerini gezdim,uyguladiklari egitim metodlarina şahit oldum,ama hiçbir yetiştiricinin kuşlara kaset çalar ile şampiyon kuşlarin seslerini,veya çok faydalidir diye dogadaki su seslerini dinlettigine şahit olmadim.
Şayet bu dinletim çok faydali olsa,ve alinan başarili sonuçlar kanitlansa idi kimbilir bizler kuşlarimiza ne kadar kaliteli su sesleri dinletir,birbirimizden kaliteli su sesleri almak için nasil ugraş verirdik.

6 ayini doldurmuş malinua yavrulari egitime alinabilir diye bir kaide yoktur.7.ayda alinan 3 aylik yavrularda egitime alinir,tabiki tümünün tüyden çikmalari şarti ile,7.ayda alinan 3 aylik yavrularla dünya şampiyonu olmuş,en yüksek puanlari almiş birçok yetiştirici bilinmektedir.



M.Ali Karaipek

 


 Yazan : M.Ali Karaipek | Okunma : 3442 | Yorum (0) | Tarih: 19.12.2016 | Oy:  | Oy ver | Arkadaşına Gönder |


 
Son 5 Yorum

Henüz Yorum Yazılmamış.
Siz bir tane yazın..



Yorum ekleyin..(Sadece üyeler)

Kodlar , Duygular (Smile'ler)
 
Üyelik
Kullanıcı : 
Şifre : 
Hatırla :   Gizli : 

  
 
Facebook

 
Hit yazılar
MUHABBET KUŞUNUN GÜVENİNİ KAZANMA
LİPOKROM KANARYALAR
Renk Kanaryaları Geniş Bilgi
BÜLBÜL ÖTÜMLÜ KANARYA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Alman Tepeli
 
2004 © Copyright KanaryaSevenler.com
Website motorumuz ? 2007 Aspsitem Ay Y?ld?z.
Bu sayfa: 0,83 saniyede yorumlandı.